כדורגלן עבר במכבי חיפה

מכבי חיפה: סמל, צבעי המועדון, קהל ודרבי

היסטוריית מועדון מכבי חיפה – מאה שנות כדורגל בירוק

מכבי חיפה, שנוסדה בשנת 1913, היא אחד המועדונים הוותיקים והמצליחים בכדורגל הישראלי, עם מסורת עשירה שנמשכת למעלה ממאה שנה. בתחילת דרכה, המועדון שנקרא “מכבי הגיבור חיפה” התמודד עם אתגרים לא פשוטים, כולל מסע היסטורי לארצות הברית ב-1927 שנועד לגייס כספים לעיר חיפה. אף שהמסע השיג את מטרתו הכלכלית, הוא גם הוביל לאובדן מחצית משחקני הקבוצה שבחרו להישאר באמריקה, מה שהצריך את הקמת הקבוצה מחדש ב-1939. בשנות ה-40 שינתה הקבוצה את שמה ל”מכבי חיפה” והצטרפה רשמית לאגודת מכבי חיפה. בעשורים הראשונים לקיומה, המועדון לא בלט במיוחד בזירה הארצית ונאלץ לפעול בצל הפועל חיפה, שנהנתה מתמיכת הממסד העירוני בראשות אבא חושי. נקודת מפנה היסטורית נרשמה ב-1962, כאשר הקבוצה זכתה בתואר הראשון בתולדותיה – גביע המדינה, בניצחון 5:2 על מכבי תל אביב. עם זאת, האליפות הראשונה הגיעה רק בשנות ה-80, כאשר בעונות 1983/1984 ו-1984/1985 זכתה מכבי חיפה בשתי אליפויות רצופות. מאז שנות ה-90, תחת הנהגתו של יעקב שחר שהפך לנשיא המועדון ב-1992, הפכה מכבי חיפה לאחת הקבוצות המובילות בישראל, עם 15 אליפויות, שישה גביעי מדינה, וחמישה גביעי טוטו. בזירה האירופית, היא המועדון הישראלי היחיד שהעפיל שלוש פעמים לשלב הבתים של ליגת האלופות והיחיד שהגיע לרבע גמר גביע אירופה למחזיקות גביע.

סמל המועדון – מגן דוד, כוכבים ועלי דפנה

סמל מכבי חיפה מהווה נדבך מרכזי בזהות המועדון ומשקף את ההיסטוריה והערכים שלו. השורשים של הסמל נעוצים בארגון הספורט הציוני העולמי “מכבי”, כאשר הבסיס הוא האותיות מ.כ.ב.י בתוך מגן דוד, המסמל את הזהות היהודית של המועדון. לאורך רוב שנותיו, סמל הקבוצה היה פשוט יחסית – סמל “מכבי” עם הכיתוב “חיפה” מתחתיו בצבע ירוק על רקע לבן, או לבן על רקע ירוק. עם ההצלחות המשמעותיות של המועדון בסוף שנות ה-80, התווסף לסמל איור של אריה עומד המניח את רגלו על כדור, אך איור זה הוסר בשנת 1992. שינוי משמעותי נוסף התרחש בתחילת שנות ה-90, כאשר המועדון החל להשתתף בתחרויות אירופיות וסמלו הותאם לסטנדרטים בינלאומיים עם הוספת ציור של כדורגל והכיתוב באנגלית Maccabi Haifa F.C. לצד הכיתוב בעברית. נקודת ציון חשובה בהתפתחות הסמל הייתה בסיום עונת 2005/2006, כאשר עם זכייתה באליפות העשירית, נוסף כוכב זהב מעל הסמל. מסורת זו המשיכה, וב-2020 נוסף כוכב שני לאחר שמנהלת הליגות קבעה תקן אחיד של 5 אליפויות לכל כוכב. במאי 2023, עם זכייתה של מכבי חיפה באליפות ה-15, נוסף כוכב שלישי לסמל המועדון, משקף את המעמד המכובד שהשיגה הקבוצה בכדורגל הישראלי. עוד שינוי משמעותי בסמל התרחש בשנת 2013, שנת המאה של המועדון, כאשר התווספו עלי דפנה מסביב לסמל, המסמלים ניצחון ותהילה בהשראת המיתולוגיה היוונית, וכן לוחית זהב המציינת את שנת הקמת המועדון ואת שנת המאה.

צבעי המועדון – מכחול-לבן לירוק הנצחי – כדורגלן עבר במכבי חיפה

צבעי המועדון של מכבי חיפה מהווים חלק בלתי נפרד מהזהות שלו, כאשר הצבע הירוק הפך לסימן ההיכר העיקרי, עד כדי כך שהכינוי “הירוקים” נעשה שם נרדף לקבוצה. מעניין לגלות שבתחילת פעילותו של מועדון הכדורגל, לא היה הירוק חלק מהזהות החזותית של הקבוצה – מכבי חיפה שיחקה בצבעי לבן-כחול, כאשר הצבע הלבן שימש כצבע הבית והכחול כצבע החוץ. המהפך בצבעי הקבוצה התרחש בשנות ה-50 של המאה ה-20, כאשר אביגדור הרשקוביץ יצא מטעם המועדון למסע תרומות בארצות הברית. במהלך המסע, הוא נפגש עם מיליונר יהודי בעל חנות לתלבושות, ושאף להביא עמו גם מדים חדשים לשחקני הקבוצה. בהתייעצות עם הנהלת המועדון לגבי צבע המדים, ההנחיה היחידה שקיבל הייתה “שלא יהיה אדום” – חשוב לציין שהרקע לבקשה זו היה היריבות עם הפועל חיפה, שכמו כל קבוצות הפועל, התהדרה בצבע האדום. כך נבחרו הצבעים ירוק-לבן, וכאשר הקבוצה החלה לשחק במדים החדשים, היא נהנתה מרצף ניצחונות מרשים, מה שחיזק את הקשר בין הצבעים הללו לבין הצלחת המועדון. מאז, הירוק והלבן הפכו לצבעים הקבועים של מכבי חיפה, והנהלת המועדון הקפידה על דומיננטיות שלהם בתלבושות השחקנים. במהלך השנים היו מקרים חריגים בהם הקבוצה נאלצה לשחק בצבעים אחרים, למשל ב-25 בדצמבר 1976, כאשר מכבי חיפה שיחקה בחולצות אדומות מול מכבי יפו, והפסידה 0-2 – האוהדים המעטים שצפו במשחק תלו את ההפסד בצבעי התלבושות ה”זרים”. בעונת 2005/2006 חל שינוי נוסף כאשר נוספו מכנסיים וגרביים שחורים למדי הקבוצה, ובעונת 2007/2008 נוספה גם חולצה שחורה. למרות זאת, במשחקים רבים ממשיכה הקבוצה לשחק במדים המסורתיים, על טהרת הירוק והלבן.